Q: Які моделі головоломок найкращі?
A: Зауважте, що від моделі залежить 5% успіху, але нижче приведений список моделей, які користуються найбільшою популярністю.

Кубик 2х2х2 LanLan, WitTwo Type C, V-Cube
Кубик Рубіка DaYan II GuHong, DaYan III LingYun, DaYan IV LunHui, DaYan V ZhanChi,
ShengEn F2, GuoJia (A5), HaiYan memory (модифікація A5)
Кубик 4х4х4 DaYan+MF8, ShengShou v3, QJ mini
Кубик 5х5х5 ShengShou, YJ (spring edition)
Кубик 6х6х6 V-Cube, ShengShou, DaYan+MF8 (реліз ще не відбувся)
Кубик 7х7х7 V-Cube, X-Cube, YJ
Пірамінкс Mefferts, QJ
Мегамінкс MF8, QJ
Сквейр-1 MF8, Cubetwist

Q: Який кубик Рубіка найкраще підходить для новачків?
A: Більшість новачків починають зі звичайного кубика за 10 грн з кіоску, потім купують щось дорожче, ну а згодом вже куби екстра класу, вартість яких сягає 120..160 грн. Але витрачати гроші з самого початку не обов’язково, спочатку треба навчитись базовим навичкам. Відносно дешевими кубами для новачків є куби YJ та QJ.

Q: Чи проводяться змагання зі швидкубінгу?
A: Так, у світі регулярно проводять змагання, підпорядковані Всесвітній Асоціації Кубика (ВАК). Починаючи з 2003 року у світі відбулось понад 800 рядових змагань та близько 10 чемпіонатів світу, Європи та Азії. В Україні починаючи з 2008 року відбулось близько 10 змагань, але перше і поки що єдине офіційне змагання Kyiv Open 2011 відбулося в травні 2011 року.

Q: Чим змащувати головоломки?
A: Механічні головоломки вироблені переважно з пластику, і тому для змащування рекомендується застосовувати силиконові (!) мастила в аерозольних баллончиках (спрей), в тюбиках, пляшечках тощо. Їх можна придбати в магазинах автозапчастин, на ринках, в будівельних супермаркетах. Серед швидкуберів популярні моделі мастил це – Hi-gear, VeryLube, Lubix, Maru і т. ін.

Q: Як змащувати головоломки?
A: Існує кілька способів. Перший: висунути кілька елементів і пшикнути балончиком всередину. Другий: повнустю розібрати головоломку, викласти елементи на купу газет , обробити змащувачем кожну детальку і дати час на висихання.

Q: Я дивлюсь методику для початківців, але у мене все одно не виходить розв’язати кубик Рубіка. Що робити?
A: Не треба впадати у відчай. Цілком можливо, що головоломка була механічно розібрана і складена неправильно, тоді можуть виникати “неіснуючі” ситуації. Детальніше, див. Стаття.

Q: Як розбирати головоломки?
A: Більшість головоломок розбираються наступним чином: поверніть верхній шар на 45° і спробуйте витягнути реберний елемент (один чи кілька реберних елементів для великих кубів). Кубик 2х2х2 розбирається трохи інакше, і для цього бажано подивитись відео (Ютуб).

Q: Як знімати наклейки? Як видаляти клей з головоломок? Як клеїти нові наклейки?
A: Для зручного зняття наклейок ми радимо застосовувати одноразовий ніж, або будь яку тонку пластикову лопатку. Клей, що залишився після зняття наклейок видалити дуже складно, і найкращий спосіб, це силою зкатати його пальцями або ганчіркою. Бажано щоб залишки клею не потрапляли всередину головоломки і не засмічували її. Нові наклейки зручно клеїти за допомогою спеціальної переносної плівки, яка зазвичай входить до комплекті наклейок. Але якщо ви хочете досягти максимально рівного наклеювання, тоді вам слід наклеювати кожну наклейку окремо. Часу це займає на порядок більше (особливо для великих кубів), але результат буде вражаючий.

Q: Як відрегулювати головоломку?
A: Відрегулювати можна лише ті головоломки, в яких всередині є хрестовина з гвинтами. Щоб дістатися гвинтів, необхідно зняти центральну кришечку, і спробувати підкрутити гвинти так, щоб досягти золотої середини між “розваленою” і “затягнутою” головоломкою. Цей процес здається досить складним для новачків, але з досвідом ви будете самі відчувати що і як треба робити.

Q: Які існують кольорові схеми для кубічних головоломок?
A: “Класична” кольорова схема – угорська: білий навпроти жовтого, синій навпроти зеленого, червоний навпроти помаранчевого. Якщо тримати куб жовтим вгору, то зелений буде справа від червоного. Існує також “японська” схема: вона повністю повторює класичну, але в ній жовтий і синій переплутані місцями.

Q: Я досяг часу n і не можу перейти поріг в m секунд. Як прискоритись?
A: 80% успіху – це тренування. Але на певному етапі одних лише тренувань недостатньо і необхідно вивчати нові методики та алгоритми. Головне: якщо ви маєте на меті змінити свій стиль, відразу забудьте все що знали до цього і поступово вивчайте нове. Спочатку час розв’язання буде погіршуватись, але згодом ви побачите на таймері дуже вражаючі результати. Набуваючи досвіду, ви навчитесь вибирати, що є прискорюючим, а що сповільнюючим, що треба вивчати, а що ні.

Q: Які існують комп’ютерні таймери і звідки можна їх завантажити?
A: Дуже популярним таймером є CCT таймер (потребує встановлення джави) . Також багато куберів користують онлайн-таймером QQ.

Q: Як розв’язати кубик Рубіка наосліп? Хіба це можливо?
A: Так. Це не просто можливо, це можливо за кілька десятків секунд. Спочатку швидкубер запускає сенсорний таймер, потім роздивляється головоломку, потім закриває очі пов’язкою, і розв’язує. Світовий рекорд – трохи більше 30 секунд. Якщо ви хочете навчитись розв’язувати кубик Рубіка наосліп бажано ознайомитись з найвідомішою методикою для початківців – Олд Похманн (english).

Словник термінів

AntiCLL – методика для розв’язання кубика 2х2х2.
A-perm (E-, F-, G-, H-, J-, N-, R-, T-, U-, V-, Y-) – скорочені позначення алгоритмів етапу PLL.
avg n (average n) – середній час з n спроб, не враховуючи найгірший і найкращий результат
BF – blindfolded; мається на увазі, розв’язання головоломки наосліп.
CFEC – cross-f2l-ell-cll, методика для розв’язання кубика Рубіка.
CFOP (Фрідріх) – cross-f2l-oll-pll; найшвидша методика для розв’язання кубика Рубіка, яка вперше з’явилась в інтернеті завдяки Джессіці Фрідріх.
CLL – corners last layer; етап, за який одночасно вирішується орієнтація і пермутація кутових елементів останнього шару.
COLL – corners and orientation last layer; етап, при якому під час OLL на свої місця стають кутові елементи.
EG – erik-guimond; методика для розв’язання кубика 2х2х2.
ELL – edges last layer; етап, за який одночасно вирішується орієнтація і пермутація реберних елементів останнього шару.
F2L – first two layer; другий етап методу CFOP (Фрідріх).
LBL – layer-by-layer; пошарова методика для розв’язання головоломок
mean n – середній час з n спроб.
OH – one-handed; мається на увазі, розв’язання головоломки однією рукою.
OLL – orientation last layer; орієнтація останнього шару, третій етап методу CFOP (Фрідріх).
Ortega – методика для розв’язання кубика 2x2x2.
PLL – permutation last layer; пермутація останнього шару, четвертий етап методу CFOP (Фрідріх).
RA n (rolling average n) – середній час з n спроб, яке вибирають m зроблених спроб. Наприклад ви виконуєте 100 спроб, і з них обираєте найкраще avg5. Це і буде RA5.
sub-n – означає що результат, менше за n.
TPS – turns per second; кількість рухів в секунду